Uwielbiam kuchnię francuską, a w szczególności przygotowywać dania z przepisów od szefów kuchni prosto z Francji. Jeśli chcecie razem ze mną udać się w kulinarną podróż, to zachęcam Was do przeczytania książki autorstwa Valentina Néraudeau pt. Smakowite desery na dwa sposoby. 35 przepisów w wersji klasycznej i light wydanej przez Wydawnictwo Jedność.
Jeśli macie ochotę na pięknie wyglądający deser, to powinniście spróbować wykonać samodzielnie jeden z przepisów. Ja upiekłam keks z żurawiną w wersji klasycznej i smakował wyśmienicie. Cieszę się, że autor przygotował ten sam przepis w dwóch wersjach: klasycznej i light (przeznaczone dla osób, które nie chcą rezygnować ze słodkości i przy okazji nie przytyć).
Ponadto, Valentin Néraudeau podzielił przepisy na pory roku, w którym możemy przygotować konkretne danie, a przede wszystkim chodzi o dostępność owoców sezonowych, które są głównymi składnikami francuskich deserów.
Obie wersje danego przepisu wyglądają równie dobrze tak jak smakują - aż szkoda jeść takich kulinarnych dzieł sztuki. Przed przystąpieniem do wykonywania deseru po lewej stronie przepisu znajdziemy zobrazowaną listę przyrządów, których będziemy potrzebować. Każdy krok, jaki jest do wykonania w przepisie, ma osobną ilustrację, co cieszy wzrokowców, takich jak ja. Dodatkowymi zaletami tej książki są: jej duży format i twarda oprawa oraz bogactwo ilustracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz