czwartek, 2 lutego 2017

Chandeleur

https://i0.wp.com/www.galerieslafayette.com/magasin-nantes/files/2016/01/chandeleur.jpg 
https://i0.wp.com/www.galerieslafayette.com/magasin-nantes/files/2016/01/chandeleur.jpg


Dzisiaj we Francji jet święto nazywane Chandeleur. Związane jest ono przede wszystkim z robieniem naleśników. W wpisie znajdziecie w formie obrazków przepisy na naleśniki i nie tylko.




http://1.bp.blogspot.com/-tlSm3W-bwwI/UQq8rU4kt-I/AAAAAAAAAE4/eCNcjqsOPs8/s1600/chandeleur2.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-tlSm3W-bwwI/UQq8rU4kt-I/AAAAAAAAAE4/eCNcjqsOPs8/s1600/chandeleur2.jpg



http://2.bp.blogspot.com/-wo6ykp4AeCM/UQbx4xFpMMI/AAAAAAAAKVc/KQgcPW5DUhw/s1600/cr%C3%AApes_bretonnes.jpg



https://4.bp.blogspot.com/_8icbXSzrSxY/TUf7uKy7CXI/AAAAAAAAASs/OTu76H17usQ/s1600/crepes.gif



http://1.bp.blogspot.com/-2UPiTl5WRCk/VMgQk8o3lsI/AAAAAAAAVI4/pYTEMiBJAXo/s1600/crepes1.jpg



https://4.bp.blogspot.com/-n2SP0CoywHE/WJCCenFL6xI/AAAAAAAAAUk/h3-PZyw6w6EXbIkhKqay9f9hN_ltx798ACLcB/s640/vocabulaire%252C%2Brecette%2Bcuisine%252C%2B%2Bcr%25C3%25AApes%2Bbretonnes%252C%2Binfographie%252C%2Ble%2BFLE%2Ben%2Bun%2Bclic%2527%2527%2B%25281%2529.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-n2SP0CoywHE/WJCCenFL6xI/AAAAAAAAAUk/h3-PZyw6w6EXbIkhKqay9f9hN_ltx798ACLcB/s640/vocabulaire%252C%2Brecette%2Bcuisine%252C%2B%2Bcr%25C3%25AApes%2Bbretonnes%252C%2Binfographie%252C%2Ble%2BFLE%2Ben%2Bun%2Bclic%2527%2527%2B%25281%2529.jpg


https://4.bp.blogspot.com/-1djgyWUHZpA/WJJnxSu1aCI/AAAAAAAAfZw/aSyUyBQQpCM1ps2Lq8DwHwta3OIh19vVwCLcB/s1900/ci.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-1djgyWUHZpA/WJJnxSu1aCI/AAAAAAAAfZw/aSyUyBQQpCM1ps2Lq8DwHwta3OIh19vVwCLcB/s1900/ci.jpg


http://2.bp.blogspot.com/-MBvbOYuRSlQ/Uukcb8X5lkI/AAAAAAAACH4/CQGtECC5z1k/s1600/chandeleur+1.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-MBvbOYuRSlQ/Uukcb8X5lkI/AAAAAAAACH4/CQGtECC5z1k/s1600/chandeleur+1.jpg


http://2.bp.blogspot.com/-I1-TpgtiFec/UvqX79nzWWI/AAAAAAAACPk/ufPM_SX9oh0/s1600/histoire+chandeleur.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-I1-TpgtiFec/UvqX79nzWWI/AAAAAAAACPk/ufPM_SX9oh0/s1600/histoire+chandeleur.jpg


http://2.bp.blogspot.com/-R8Iz6YZUKWk/UQzgsJclORI/AAAAAAAAALY/vXQgFl6wQbg/s1600/Crepes_Guillaume_Long_.png
http://2.bp.blogspot.com/-R8Iz6YZUKWk/UQzgsJclORI/AAAAAAAAALY/vXQgFl6wQbg/s1600/Crepes_Guillaume_Long_.png


http://www.iessuel.es/portal/images/chandeleur.jpg
http://www.iessuel.es/portal/images/chandeleur.jpg


http://2.bp.blogspot.com/-bxIH4m3U0j4/URJbc1DqvPI/AAAAAAAAAMg/x31nwb0m0FI/s1600/les+crepes.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-bxIH4m3U0j4/URJbc1DqvPI/AAAAAAAAAMg/x31nwb0m0FI/s1600/les+crepes.jpg


https://liendirect.files.wordpress.com/2016/02/chandeleur.jpg
https://liendirect.files.wordpress.com/2016/02/chandeleur.jpg


http://4.bp.blogspot.com/-fFzKuB8nNac/UukcQzLrLwI/AAAAAAAACHs/R_3KOhtFVmw/s1600/chandeleur.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-fFzKuB8nNac/UukcQzLrLwI/AAAAAAAACHs/R_3KOhtFVmw/s1600/chandeleur.jpg


http://1.bp.blogspot.com/_EJEThFhq7x0/TUf3p8ug2aI/AAAAAAAAH88/81mVOCtUoSo/s400/crepea.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_EJEThFhq7x0/TUf3p8ug2aI/AAAAAAAAH88/81mVOCtUoSo/s400/crepea.jpg



http://static.cybercartes.com/ccimg/images_cc/cc_cf_110010.jpg
http://static.cybercartes.com/ccimg/images_cc/cc_cf_110010.jpg


La pâte à crepes from BigCheese Paris on Vimeo.



2 komentarze:

  1. Fajnie to zebralas. Mysle, ze sekret francuskich nalesnikow tkwi w tym, ze przygotowuje sie ciasto i odstawia przynajmniej na 1 godzine. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu francuskich przepisach można zauważyć, że odkłada się samo ciasto do lodówki na kilkadziesiąt minut lub nawet godzin. Myślę, że można to uznać za sekret bardzo dobrych francuskich potraw.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń